Lokale Helden

Ina, de film

 

Ina Bakker (Amsterdam 1875 - Utrecht 1966) groeide in Amsterdam op in een gegoed, maar emotioneel beladen gezin. Dit heeft een zware stempel gedrukt op haar leven. Ina was teruggetrokken, maar had een rijke fantasie. Haar oma en haar beste vriendin Cor brachten meer luchtigheid, waaraan ze zich kon optrekken.

Na haar studie werkte Ina een tijdje als juf op een armenschool, maar haalde hier geen voldoening uit. De ouders van Cor gaven haar een toelage, zodat ze zich helemaal kon wijden aan het schrijven.

Ina trouwde met Henry Boudier en moest door zijn werk regelmatig verhuizen. Zo woonde ze van 19017 tot 1922 in Vianen aan de Lek.
Ze voelde zich echter niet thuis in het kleinsteedse wereldje en miste de levendigheid van de grote stad. Na een writersblock van een aantal jaar heeft ze enkele boeken geschreven, waarin ze haar gevoelens en ervaringen over Vianen een plek kon geven.

Door haar schrijftalent werden de boeken een succes.

De Polderjongen

 

Het is het jaar 1767. Jan Blanken is een slimme jongen. Hij is geïnteresseerd in alles wat beweegt. Gefascineerd door de kracht van water, vindt hij allerlei dingen uit. Gebiologeerd kijkt hij naar de werking van molens, dijken en sluizen. Kortom, Jan is een echte Hollandse polderjongen.

Zijn vader herkent zijn talent en leergierigheid en stimuleert hem om verder te leren. Jan timmert hard aan zijn carrière. Hij ontwikkelt zich tot een groot talent in waterbeheersing.

De Gebacken Peer

 

Als Gijsbert 11 jaar wordt, zijn de kinderjaren voorbij. Hij moet bij zijn vader in de leer om het vak van metselaar onder de knie te krijgen. Maar Gijsbert heeft hier andere ideeën over....

Om zijn kindertijd waardig af te sluiten smeedt hij met z'n vrienden een paar plannetjes. De oude, jattende rat uit de Koestraat krijgt het zwaar te verduren en de verboden vruchten van Heer Reinout van Brederode hebben een magische aantrekkingskracht... Zal dit goed aflopen?

Terug naar De Brederodes

 

Als vijf kinderen bij de Grote kerk in Vianen aan het voetballen zijn, vinden ze een mysterieus kistje met een brief en de zwartgeblakerde schedel van Walraven I van Brederode. In de brief staat de volgende tekst:

Welck een vaderhart
Heeft zoo te lijden
Met bittre kwelling ende smart
Ben ik gesneuveld in den Gorkumse strijde

Vervul mijnen laatste belofte ende wensch
Beroer mijne botten ende knoken
Die van tijd ende ruimte zijn verstoken
Immer, vaderliefde kent geen grensch

Als de kinderen de schedel aanraken, worden ze meegenomen naar het jaar 1427. Ze beleven daar een fantastisch avontuur!